U izvješću njemačkog lista Welt am Sonntag tvrdi se da koalicijska vlada predvođena socijaldemokratima radi pripreme za donošenje zakona koji zahtijevaju od njemačkih građana da nose maske u javnosti od listopada do Uskrsa svake godine kako bi se navodno zaustavilo širenje respiratornih bolesti kao što je koronavirus.

Odgovarajući na izvješće, ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da, iako nema razloga za paniku, zbog blažih učinaka sadašnjih varijanti virusa, upozorio je da će Njemačka “imati još jednu jesen u kojoj se nećemo vratiti u normalu”.

Govoreći o ideji provedbe godišnje obveze nošenja maski, Lauterbach je rekao: “Trenutno pripremamo pravila za jesen. Ova pravila se također mogu sažeti da će to biti naše zimske gume”, dodajući: “Treba nam više od onoga što smo stavili na ljetne gume. Zimske gume su u pripremi.”

Ministar zdravstva referirao se pritom na zimsku obvezu korištenja zimske opreme u toj zemlji od listopada do Uskrsa.

Iako je Njemačka uklonila većinu svojih ograničenja izolacije, obveze nošenja maski ostaju na nekim mjestima, uključujući bolnice, domove za njegu i javni prijevoz.