Fanatične pro-imigracijske kršćanske crkve u Njemačkoj – i katoličke i protestantske – doživjele su napuštanje gotovo pola milijuna službeno registriranih članova u 2018. godini, najveće takvo u povijesti.

Nove brojke koje su objavile Njemačka biskupska konferencija i Evangelička crkva Njemačke (EKD) otkrile su da su katolička i protestantska crkva prošle godine izgubile više od 200.000 članova, svaka.

Gubici dakako nisu samo ljudski, već prije svega financijski, budući da niti jedna vjerska zajednica ne živi u stilu „bog će vam platiti“, već na prihodima preko poreza. Pripadnici obiju crkava plaćaju do 9 posto svog oporezivog dohotka kao crkveni porez, a poništavanje članstva znači i manji prihod svećenstvu.

Prema brojkama, njemačka Katolička crkva 2018. godine izgubila je 216.078 članova, a protestantske crkve oko 220.000 članova.

Ukupno je oko 23 milijuna njemačkih građana još uvijek službeno dijelom Katoličke crkve, a 21,14 milijuna su pripadnici protestantskih crkava. Dvije skupine čine 53,2 posto ukupnog stanovništva u zemlji od preko 83 milijuna ljudi.

Hans Langendörfer, tajnik Njemačke biskupske konferencije, opisao je brojke u petak kao „zabrinjavajuću“ statistiku.

Svaki odlazak boli“, rekao je Heinrich Bedford-Strohm, predsjednik EKD-a.

Članstva u Crkvi službeno se može odreći davanjem osobne izjave u agenciji lokalne uprave, ponekad i okružnom sudu. Razlog odlaska ne mora se navoditi, pa su pravi razlozi nepoznati.

Ako se ne odreknu svog članstva službenom deklaracijom, pripadnici katoličke i protestantske crkve i dalje plaćaju do 9 posto svog oporezivog dohotka kao crkveni porez, generirajući oko milijardu eura prihoda za obje organizacije. Novac se automatski izuzima od plaće, baš kao i porezi na plaće ili socijalno osiguranje.

Kršćanske su crkve prednjačile u promicanju invazije imigranata na Njemačku, posebno muslimana, a također su bile aktivne u politici, zahtijevajući od Nijemaca da prihvate milijune stranaca u svoje domove – iako svi podaci pokazuju da će dovođenje milijuna imigranata rezultirati slomom vjerskih zajednica, kulture i u konačnici etničkog postojanja.