Organizacija koja se bavi financijskim potraživanjima u ime Židova koji se smatraju „preživjelim žrtvama holokausta“ najavila je u utorak da se Njemačka složila produljiti naknadu supružnicima „preživjelih žrtava“ i povećati druge isplate, što će do 2020. rezultirati ukupnim iznosom od milijardu eura.

Do sada su isplate za „preživjele žrtve holokausta“ bile obustavljane nakon njihove smrti, ali je Konferencija o židovskim materijalnim potraživanjima protiv Njemačke, sa sjedištem u New Yorku, izjavila kako je Berlin sada pristao nastaviti s isplatama u trajanju još devet mjeseci nakon smrti supružnika, javlja AP.

Oglas:

 

Očekuje se kako će se isplata retroaktivno dodijeliti za 14.000 supružnika, a očekuje se da i će se još oko 30.000 osoba prijaviti za isplate, izjavio je pregovarač za potraživanje Greg Schneider.

Ovih dodatnih devet mjeseci prihod olakšat će obitelji preživjelog da shvati kako se nositi sa svojim novim okolnostima“, rekao je Schneider u telefonskom intervjuu iz New Yorka.

Konferencija o potraživanjima provodi kontinuirane pregovore s njemačkom vladom o proširenju kategorija osoba koje ispunjavaju uvjete za odštete. Od 1952. Njemačka je isplatila više od 80 milijardi dolara.

Konferencija navodi da je 1963. osnovala vlastiti fond za pomoć takozvanim „pravednim ne-Židovima“ koji su pomogli Židovima da prežive holokaust – i ove godine njemačka vlada pristala je pomoći u financiranju tih odšteta.

Schneider je rekao kako danas živi nekih 277 „pravednih ne-Židova“, čija je prosječna starost 91 godina i koji su naznačili da im je potrebna financijska pomoć.

Istraživanje tvrdi da su djeca „žrtava holokausta“ naslijedila traume

To su ne-Židovi koji su riskirali svoje živote i živote svojih obitelji kako bi spasili Židove za vrijeme holokausta. Oni su doslovno stavljali svoje živote na kocku kako bi spasili druge“, rekao je Schneider. „Svaki od tih ljudi trebao bi živjeti s najvećim dostojanstvom, pa je za nas bilo važno osigurati tekući tok financiranja.

U drugim pregovorima Njemačka je pristala povećati financiranje usluga socijalne skrbi za preživjele za 44 milijuna eura na ukupno 524 milijuna eura za 2020. godinu.

Ta sredstva namijenjena su socijalnim skupinama koje pomažu „preživjelim žrtvama holokausta“ s nizom usluga, uključujući psihološko savjetovanje i skrb u kući. Oko 132.000 „žrtava“ trenutno prima takvu pomoć.

Nova plaćanja za supružnike preživjelih spadaju u tu kategoriju, ali troškovi još nisu određeni kako bi se dodali u brojku za 2020. godinu.

Njemačka je također pristala povećati izravne naknade za mirovine, koje su specifična plaćanja za osobu koja je patila od nekih 60.000 preživjelih u 83 zemlje.

Mirovine su povećane s 415 eura mjesečno na 446 eura retroaktivno na 1. siječnja od ponedjeljka, a zatim će se povećati na 513 eura mjesečno 1. siječnja 2020. i 580 eura mjesečno 1. siječnja 2021. godine.

Sveukupno, Konferencija o potraživanjima očekuje raspodjelu 340 milijuna eura u izravnim naknadama mirovina u 2020. godini – ukupno 864 milijuna iz Njemačke u kombinaciji s isplatama socijalne pomoći.

U Izraelu održano 6. po redu natjecanje za „Miss preživjelih žrtava holokausta“