Njemačka razmišlja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka

Foto: Reuters / Fabian Bimmer

Njemačka vojska prolazi kroz dugo razdoblje pada po pitanju opremljenosti i broja vojnika. Regrutacija je u Njemačkoj uvedena davne 1956. godine, a od svih muškaraca starijih od 18 godina očekivalo se da će služiti najmanje godinu dana u vojsci (iako su mogli tražiti izuzeće iz moralnih razloga). No, ta je odredba 2011. godine ukinuta kako bi se uštedio novac.

Njemački političari posljednjih su dana pozvali na oživljavanje nekog oblika obveznog služenja vojnog roka, navodi France24.

Wolfgang Hellmich, političar iz socijaldemokrata (SPD) lijevog centra kancelara Olafa Scholza, pozvao je na “hitnu” raspravu o tom pitanju u intervjuu za novine Rheinische Post u utorak.

Obvezno služenje vojnog roka pomoglo bi “promicanju javnog duha”, rekao je, također pozivajući da karijere u Bundeswehru budu privlačnije mladim ljudima.

Predsjednik njemačke udruge pričuvnika pozvao je vladu da ponovno uvede “opći okvir” za vojnu službu za muškarce i žene. To bi moglo biti u obliku “jedne godine u kojoj mladi ljudi koji su punoljetni i koji su završili školovanje čine nešto za državu i zajednicu”, rekao je za novine Rheinische Post.

Članovi CDU-a, stranke Angele Merkel koja je sada u oporbi nakon 16 godina na vlasti, također su izrazili podršku vraćanju nacrta.