Njemačka sigurnosna služba klasificirala AfD kao ekstremističku skupinu

Foto: Jens Schlueter / Getty Images

Njemačka sigurnosno obavještajna agencija BfV klasificirala je parlamentarnu stranku Alternative für Deutschland kao ekstremističku skupinu, što omogućava legalno praćenje, nadzor i prisluškivanje članova stranke.

Ovakva službena klasifikacija omogućava sigurnosnoj službi poduzimanje mjera kao što su prisluškivanje telefonskih razgovora, nadziranje elektroničke pošte i ubacivanje doušnika u članstvo stranke.

Odluka je donesena na temelju izvješća koje je o AfD-u sastavila skupina pravnika i takozvanih stručnjaka za „desni ekstremizam“, a koji su navodno pronašli pregršt dokaza o kršenju načela „slobodnog demokratskog poretka“.

Ova odluka naišla je na oštru reakciju same stranke, čiji predstavnici su to nazvali korakom prema potkopavanju uspjeha stranke na predstojećim regionalnim i saveznim izborima.

Alice Weidel, predstavnica stranke u Bundestagu, nazvala je ovaj potez isključivo političkim, dok je jedan od predsjednika stranke Alexander Gauland novinarima izjavio da je cilj BfV-a „oslabiti stranku u predizbornom razdoblju i uništiti jedinu istinsku opozicijsku stranku u Bundestagu“.