Njemačka skraćuje vrijeme potrebno za stjecanje državljanstva

Foto: Alfonso Di Vincenzo

Njemačka vlada nastoji pojednostaviti pravila naturalizacije u zemlji, olakšavajući tako strancima dobivanje državljanstva. Međutim, plan, koji su ovog tjedna predvodili kancelar Olaf Scholz i ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, već je naišao na kritike konzervativne oporbe.

Njemačka je dugo bila “zemlja nade” za mnoge, rekao je Scholz u video obraćanju u subotu, pohvalivši ulogu koju su odigrali imigranti.

“Žene i muškarci, a ponekad i djeca koji su došli u Njemačku, uvelike su pridonijeli tome da naše gospodarstvo bude tako snažno kakvo je danas”, rekao je Scholz. “Njemačkoj su potrebna bolja pravila za naturalizaciju svih ovih velikih žena i muškaraca.”

Obraćanje kancelarke uslijedilo je dan nakon što je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je nacrt zakona o naturalizaciji “gotovo spreman”. Govoreći u petak, Faeser je rekao da je reforma naturalizacije “poticaj za integraciju”, a predložene promjene samo odražavaju već postojeću stvarnost.

“Mi smo raznolika, moderna imigracijska zemlja i mislim da zakonodavstvo to mora odražavati”, naglasila je.

Prema izvješćima njemačkih medija, predložene izmjene omogućile bi strancima koji žive u Njemačkoj da podnose zahtjev za državljanstvo nakon samo pet godina umjesto sadašnjih osam. Zahtijevano razdoblje boravka može se još više skratiti ako podnositelji zahtjeva završe “posebne mjere integracije” kao što su pokazivanje iznimnih akademskih ili profesionalnih postignuća, poduzimanje volonterskog rada ili posebno dobro znanje jezika.