Njemačka: Sudac dobio 2 godine uvjetne kazne jer je poništio odluku o obveznim maskama u školama

Sudac koji je poništio vladinu uredbu da djeca moraju nositi maske u školi u jednoj njemačkoj pokrajini 2021. izgubit će pravnu karijeru i mirovinu, a osuđen je na dvije godine uvjetne zatvorske kazne zbog “izvrtanja zakona”.

Sudac Christian Dettmar poništio je naredbu njemačke pokrajine Thüringen 2021. da, kao dio postupaka za izolaciju zbog koronavirusa, djeca moraju nositi maske dok su u školi, trebaju se držati na minimalnoj udaljenosti jedni od drugih i moraju biti podvrgnuta testovima na virus. Presudivši da to nije u skladu s dobrobiti uključene djece, sudac Dettmar naredio je otvaranje dviju škola u gradu Weimaru, vlast više nije morala provoditi naredbu, a odluka suca odmah je izazvala bijes državne vlade.

Njegovu je presudu poništio viši sud nakon žalbe državnog odjela za obrazovanje, što znači da su se maske vratile u škole, a pokrenut je i kazneni progon protiv suca Dettmara, budući da je bio optužen da je “izvrnuo zakon” i presudio o stvarima nad kojima nije imao ovlast. Također se navodi da je prilikom donošenja svoje prvotne odluke sudac poslušao samo dokaze stručnjaka koji su bili kritični prema pravilima karantene.

Sada je okružni sud u Tiringiji presudio protiv suca, osudivši ga na dvije godine uvjetne kazne. Njegovi odvjetnici zalagali su se za oslobađajuću presudu, a tužiteljstvo je tražilo kaznu od tri godine, pa će se sada obje strane žaliti na kaznu, javlja lokalna radio postaja MDR koja prati priču otkako je izbila 2021. godine.

Tijekom postupka, sud je saslušao tvrdnje da je sudac donio odluku kao političku izjavu protiv zatvaranja, a ne iz istinske brige za uključenu djecu, te da je navodno izbrisao e-poštu i datoteke sa svojih računala kako bi prikrio tragove. Obrana je tvrdila da je suđenje bilo politički motivirano i da mu je cilj bio ušutkati neistomišljenike, dok je sam sudac Detmarr rekao da ne žali i da bi ponovno donio istu presudu “iz dubokog unutarnjeg uvjerenja”.

Iako se dvogodišnja uvjetna kazna možda ne čini kao ozbiljan ishod, ona će imati goleme posljedice za suca Dettmara, budući da njemački zakon nalaže svakom državnom službeniku osuđenom na kaznu dužu od 12 mjeseci oduzimanje i položaja i mirovine. Već je suspendiran na uvjetnu kaznu do ishoda sporova, a policija mu je pretražila dom, urede i digitalne uređaje.

Autor: Ivica Mandekić