Svaka četvrta žena bila je metom seksualnog uznemiravanja a svaka peta je bila na neki način progonjena, vrijeđana ili joj se prijetilo“, izjavila je Maike Röttger, direktorica organizacije Plan International, koja je provela istraživanje.

Između siječnja i ožujka prošle godine 970 žena sudjelovalo je u istraživanju i pružilo uvid u svoja iskustva na javnim mjestima u gradovima Hamburgu, Berlinu, Koelnu i Munchenu. Više od pola ispitanih, njih 54 posto, izjavilo je da se osjećaju nesigurno kad se nalaze na ulici, 19 posto su u strahu prilikom korištenja ili čekanja javnog prijevoza, a 18 posto ih se boji nalaziti u parkovima. Strahovi su intenzivniji u noćnim satima.

Glavni razlog straha su „zastrašujući ljudi“, posebno narkomani i alkoholičari, zatim nedostatak rasvjete i negativna iskustva poput seksualnih nasrtaja.

U sličnom istraživanju provedenom početkom 2017. godine, trećina njemačkih žena izjavilo je da se osjećaju nesigurnije nego dvije godine prije toga. U to vrijeme je 34 posto ispitanih žena izjavilo da osjete manjak sigurnosti na javnom prostoru u gradovima.