CPharm International (ECI), njemačka tvrtka za istraživanje i razvoj, rekla je da planira višemilijunsko ulaganje u Afganistan koji kontroliraju talibani, s ciljem proizvodnje kanabisa u medicinske svrhe.

Werner Zimmermann, 56, vlasnik i izvršni direktor ECI-ja, rekao je za Vice u petak da nije sretan što su vijesti o dogovoru izašle u javnost, te tvrdi da je opseg sporazuma pogrešno protumačen.

Njegova tvrtka posluje u Lesotu, Maroku, Kirgistanu, Sjevernoj Makedoniji i na Cipru, a na popis će se uskoro dodati Kazahstan i Afganistan.

Zimmermannova tvrtka gradi pogone za preradu kanabisa i savjetuje se o pravnim pitanjima, kao što je izvedivost izvoza medicinskog kanabisa u druge zemlje. Afganistanski projekt trebao bi uslijediti nakon izgradnje tvornice vrijedne 500.000 eura u Kazahstanu.

ECI planira proizvoditi medicinski kanabis u Afganistanu za lokalna i međunarodna tržišta, ali ako zemlje poput Njemačke legaliziraju drogu, mogle bi početi uzgajati biljku za rekreacijsku upotrebu, rekao je poslovni čovjek za Vice.

Zimmermann je odbacio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava koje su počinili talibani. S nadležnim ministrom unutarnjih poslova radim profesionalno, a ne ideološki, i podržavam ih svojim projektom, rekao je.

Poslovni čovjek je također tvrdio da prima prijetnje od predstavnika europskog narko kartela koji nisu zadovoljni njegovim planovima, lpko bi mogli smanjiti njihov udio na tržištu.

Unatoč tome što je zabranjena od 70-ih godina, biljka kanabisa je autohtona u Afganistanu i, barem do talibanskog preuzimanja u ljeto, konzumirali su je ljudi u udaljenim dijelovima zemlje.