Njemačka u ponoć gasi posljednje nuklearne reaktore

Tri reaktora su sve što je preostalo od njemačke flote generatora električne energije na nuklearno gorivo, a i oni bi u ponoć trebalo konačno i zauvijek prestati s radom.

Prema izvješću Tagesschaua, tri preostala reaktora — Meiler Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu — već su ugašena od strane energetskih kompanija tijekom posljednjih nekoliko dana i uskoro će biti spremni za isključenje iz električne mreže zemlje.

Takav kraj nuklearne energije u Njemačkoj slavi tvrdokorna politička ljevica u zemlji, s vladajućom Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) koja održava “festival postupnog ukidanja nuklearne energije” u Münchenu kako bi obilježila taj dan.

Međutim, ovaj provladin događaj nije prošao bez otpora, s prosvjedima za nuklearni program koji su također održani u Münchenu, kao i ispod Brandenburških vrata u Berlinu.

“Čak i ako Njemačka zatvori svoje posljednje nuklearne elektrane, ignorirajući znanost i većinu birača: naše nuklearne elektrane mogu se ponovno aktivirati i mogu nastaviti opskrbljivati čistom električnom energijom puno narednih desetljeća”, izjavila je pro-atomska energetska organizacija Nuklearia, podržavajući subotnje prosvjede.