Njemačka: Učitelji katoličke škole zlostavljali više od 500 dječaka kroz 50 godina

Ilustracija | © Wikipedia
Ilustracija | © Wikipedia

Njemački istražitelj Ulrich Weber otkrio je novi slučaj masovnog zlostavljanja dječaka koji su bili članovi poznatog crkvenog zbora u bavarskom gradu Regensburg.

Zbor je bio dijelom katoličke škole koju su pohađali isključivo dječaci te je djelovao u sklopu katedrale sv. Petra u Regensburgu.

Prema izvještaju Webera, najmanje 567 bivših učenika ove škole, bili su žrtve zlostavljanja od 1945. godine, prenosi Zeit Online. Weber je na slučaju radio pune dvije godine.

Pritom je otkrio da je 500 učenika bilo žrtvama fizičkog nasilja, dok je njih 67 bilo izloženo seksualnom zlostavljanju. Neslužbeno, Weber vjeruje da se brojka penje na ukupno 700 zlostavljanih dječaka.

Weber je istaknuo da su većinu učenika zlostavljali njihovi učitelji, kao i voditelji zbora.

Neke od žrtava usporedile su svoje vrijeme provedeno u ovoj školi sa „zatvorom, paklom i koncentracijskim logorima,“ pri čemu su naveli i kako je to bilo „najgore doba njihovih života, prepuno straha, nasilja i beznađa.

Izvještaj navodi da je 49 osoba osumnjičeno za zlostavljanje, od čega ih je 9 bilo umiješano u ono seksualne naravi. Incidenti su se u najvećem broju dogodili tijekom 1960-ih i 1970-ih godina, nerijetko na dnevnoj bazi.

Učitelji su učenike često fizičkim kažnjavanjem tjerali da postignu tražene rezultate, pri čemu su kriteriji za uspješnost bili iznimno visoki.

Weber vjeruje da je glavni razlog izostanka procesuiranja i kažnjavanja zlostavljača takozvana „kultura šutnje“ u kojoj su sudjelovali i Crkva i država.

Među optuženima se našao i Georg Ratzinger, brat bivšeg pape Benedikta XVi. Po Weberovim tvrdnjama, dotični je zaslužan za prikrivanje zlostavljanja, jer je radio kao vođa zbora između 1964. i 1994. Ipak, Ratzinger navodno nije ništa znao o seksualnom zlostavljanju dječaka, tvrdi Weber.

Praktički su sva ova zlostavljanja tada bila kažnjiva, dok danas to više nisu. Naime, njemački zakon gleda na zločine starije od 30 godina kao na „zastarjele“. Ipak, neka od zlostavljanja datiraju s početka 1990-ih.

Godine 2016., župa u Regensburgu ponudila je žrtvama zlostavljanja kompenzaciju u iznosu od 5000 do 20.000 eura. Oko 300 osoba zatražilo je ovu odštetu.

Prvi tragovi o zlostavljanju isplivali su još 2010., a do 2013. je oko 400 osoba prijavilo da su bili žrtve zlostavljanja u školi.

Sama župa u Regensburgu tek je 2015. pokrenula unutarnju istragu čije rezultate je Weber predstavio u utorak.

Autor: Tribun