Njemačka uhitila 75-godišnjakinju koja je navodno planirala izvesti državni udar

Foto: Christof STACHE / AFP

Njemačka policija uhitila je 75-godišnju ženu koja je navodno planirala izvesti državni udar i vratiti monarhistički režim, potvrdile su u četvrtak nacionalne vlasti.

Prema policiji u jugozapadnom Rhineland-Palatinatu, Elisabeth R, čije puno ime nije objavljeno, osumnjičena je da je kolovođa terorističke ćelije. Grupa je navodno planirala izazvati “uvjete nalik građanskom ratu” u Njemačkoj sabotiranjem njezine energetske infrastrukture. Posljedično rasprostranjeno isključenje struje imalo je za cilj pomoći pobunjenicima da svrgnu demokratsku vladu zemlje, rekli su organi za provođenje zakona.

Grupa je navodno također nastojala oteti njemačkog ministra zdravstva, Karla Lauterbacha, “vjerojatno ubivši njegove tjelohranitelje” u procesu. Političar je nepopularan među njemačkom krajnjom desnicom zbog svoje stroge provedbe ograničenja Covid-19 tijekom pandemije.

Osumnjičena je uhićena u četvrtak u svom domu u Saskoj na istoku zemlje. U petak je Elisabeth, privedena saveznom sudu u Karlsruheu, na jugozapadu Njemačke. Tamo je snimljena dok je izlazila iz helikoptera držeći samo papirnatu vrećicu.

U nalogu za uhićenje navedeno je da je Elisabeth R bila angažirana u aktivnostima vrbovanja i koordinacije skupine, dajući članovima naredbe za nabavu eksploziva i oružja, dok su navedeni konkretni rokovi za izvršenje njezinih planova.

Prema Sueddeutsche Zeitungu, osumnjičenica, za koju se vjeruje da je umirovljena učiteljica, bila je dio takozvanog Reichsburger pokreta, koji negira postojanje moderne njemačke države. U jednom je slučaju potpisala otvoreno pismo, tvrdeći da je Versajski ugovor iz 1919. godine, kojim je okončan Prvi svjetski rat, nelegalan, a građani nacije još uvijek žive u njemačkom Reichu na temelju Ustava iz 1871. godine.