Kako se useljenička kriza pogoršava u Njemačkoj, mnoga ruralna područja u zemlji, uključujući manja sela, transformiraju se protiv želja stanovnika. Najnoviji slučaj dolazi iz Uphala, sela od 500 stanovnika u njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, gdje se gradi kontejnersko naselje za do 400 imigranata, usred tekućih prosvjeda.

Iako je čest slučaj da političari s ljevice guraju masovnu imigraciju u takva područja, u slučaju Uphala, političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) odgovoran je za dovođenje do 400 imigranata, uglavnom iz islamskih zemalja. Ondje je upravitelj okruga, Tino Schomann, glasno govorio o potrebi za kontejnerskim naseljem. Prošlog tjedna pojavio se pred novinarima i rekao da će kontejnersko naselje za imigrante biti završeno “ako bude moguće, do kraja rujna”, nakon što se dovrše kanalizacijski priključci i doda namještaj u kontejnere.

Tada bi se “prvi tražitelji azila već trebali useliti”, rekao je Schomann.

Međutim, zajednica aktivno radi protiv planova i tuži vladu da ponovno zaustavi projekt kontejnerskog naselja. Unatoč ovom protivljenju, Schomann kaže da građevinski radovi “teku punom parom”, nakon što su radovi pauzirani nekoliko mjeseci. Trenutačno su mnogi imigranti smješteni u sportskoj dvorani u Wismaru, a plan je da se imigranti presele u kontejnersko naselje oko početka školske godine, kako bi se učenicima omogućio pristup sportskim satovima.