Njemačka: Ustavni sud odbacio zahtjev za zabranom nacionalističke stranke

_88514308_npdflagsnewafp

Njemački ustavni sud donio je presudu u slučaju pokušaja zabrane nacionalističke stranke NPD, tvrdeći da je „ksenofobija koju NPD iskazuje nedovoljnog značaja da bi predstavljala stvarnu prijetnju demokratskom poretku“.

Zahtjev je odbijen“, izjavio je sudac Andreas Vosskuhle po pitanju pokušaja zabrane NPD-a, koji ima oko 6.000 članova. Dodao je da NPD teži „neustavnim ciljevima“, no da trenutno nema konkretnih dokaza da će u tome uspjeti.

Ovo je već drugi neuspjeli pokušaj zabrane Nacional Demokratske Partije Njemačke. Prošli put zabranu je tražio viši dom njemačkog parlamenta 2013. godine, nakon otkrića terorističke skupine koja je sebe nazivala „Nacionalsocijalističko podzemlje“, 2011. godine, koja direktno nije imala veze sa NPD-om.

U međuvremenu, NPD je izgubio većinu mjesta u regionalnim parlamentima, te im je ostao samo jedan predstavnik u Europskom parlamentu, Udo Voigt.

Većinu potpore izgubili su na račun jačanja AfD-a, koji je prema anketama trenutno treća po snazi stranka u Njemačkoj sa potporom od 12 do 15 posto birača.

Izvor: Local