Njemačka: Sve veći broj imigranata odlazi na praznike u svoje matične zemlje

© AP
© AP

Unatoč tome što tvrde kako su proganjani u svojim matičnim zemljama, sve više imigranata iz Njemačke putuje u te zemlje za praznike, piše Mitteldeutsche Zeitung.

Njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) navodi kako u posljednje vrijeme postoji sve veći broj slučajeva u kojima imigranti putuju nazad u zemlje za koje tvrde da su iz njih morali pobjeći.

BAMF odbija voditi statističke podatke o ovom pitanju, a u istoj mjeri djeluje i savezna policija, tako da službenih podataka nema.

Iz BAMF-a ističu kako u Njemačkoj trenutno ne postoji zakon koji bi imigrantima branio putovanje nazad u matične zemlje, nakon što su već dobili azil. Navodno su neki slučajevi putovanja opravdani, tvrde iz agencije, zbog navodnih bolesti bliskih rođaka.

Prema pravilima EU, imigranti koji su dobili azil ne mogu izgubiti taj status unatoč činjenici da se neometano vraćaju u zemlje iz kojih su navodno pobjegli. BAMF pak tvrdi da ukoliko se potvrdi kako je riječ o putovanju koje se smatra odmorom, to može dovesti do odbacivanja zahtjeva za azil.

Još prošle godine, povećao se trend odlaska imigranata na odmor u matične zemlje, a većina njih plaćena je novcem poreznih obveznika putem socijalnih naknada.

Basler Zeitung je također objavio da je Švicarska zabilježila veliki broj slučajeva u kojima su tisuće imigranata iz Eritreje iskoristile novčane naknade kako bi išli na odmor u – Eritreju.

Autor: Tribun