Njemačka više neće vraćati imigrante u Mađarsku jer „to nije sigurna zemlja za njih“

viktor-orban-hungary-eu-referendum-brexit-migrant-immigration-quota-agnes-kegl-701805

Njemački sud odlučio je da je „preopasno“ deportirati imigrante u Mađarsku jer tamošnja vlast navodno „postupa nehumano s njima“.

Odluka je donesena tijekom slučaja tražitelja azila sa Kosova koji je trebao biti deportiran u Mađarsku nakon odbijenog zahtjeva, no muškarac je tada počeo tvrditi da on ne bi bio siguran u Mađarskoj. Naravno, postavlja se pitanje po kojoj osnovi uopće osoba sa Kosova traži azil u Njemačkoj, no to je već jedna sasvim druga tema.

Ova sudska odluka mogla bi imati ozbiljne posljedice za sve imigrante koji su prošli na kroz Mađarsku na putu k Njemačkoj.

Sud je ustvrdio da mađarski prihvatni centri imaju podosta nedostataka u pogledu tretmana tražitelja azila koji su tamo smješteni.

Prema Dablinskom sporazumu, imigranti moraju tražiti azil u prvom zemlji Europske Unije kroz koju su prošli, odnosno gdje su bili registrirani. Većina imigranata koji su prošle godine prošli balkanskom rutom, prvo su prošli kroz Mađarsku, te bi zbog ove odluke mogli vrlo lako tražiti da ih se ne deportira iz Njemačke, jer je sud odlučio da Mađarska više nije sigurna zemlja.

Ova vijest bi s druge strane mogla obradovati dobar dio Mađara koji su velikom većinom na referendumu glasali protiv uvođenja obveznih migrantskih kvota.

Izvor: Breitbart