Njemačka vlada objavila da će voditi feminističku vanjsku politiku

Njemačka vlada predstavila je u srijedu nove smjernice feminističke vanjske politike svoje vlade koje bi trebale osigurati da svi ljudi “imaju isto pravo na zastupljenost i pristup resursima”.

Politika će posebno razmotriti i podržati potrebe žena i djevojčica kako bi se izbrisala diskriminacija, što će, kako kažu, dovesti do veće stabilnosti u društvima općenito.

“Ovdje ne pozivamo na revoluciju, ali radimo nešto što je samo po sebi razumljivo”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima u Berlinu.

“Feministička vanjska politika provlači se kroz sva područja naše vanjskopolitičke akcije od humanitarne pomoći do stabilizacijskih mjera, mirovnih misija i također strane kulturne i obrazovne politike”, dodala je Baerbock.

“Želimo učiniti društva pravednijima. I ne možete bez polovice potencijala, a to su žene, ali o njima se mora voditi računa”, rekla je ministrica razvoja Svenja Schulze.

Između ostalog, smjernice za feminističku razvojnu politiku propisuju da bi se u budućnosti više od 90% novoopredijeljenih projektnih sredstava trebalo slijevati u globalne projekte koji također promiču ravnopravnost spolova. U 2021. ta je brojka bila oko 64%, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Baerbock je naglasila da nove vanjskopolitičke smjernice vlade također uključuju postizanje više rodne ravnopravnosti kod kuće, posebno u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, gdje je trenutno samo 26% veleposlanica žena.

“Vidimo da možemo mnogo naučiti od drugih zemalja”, rekla je ministrica vanjskih poslova, dodavši da se oko 30 zemalja u svijetu službeno obvezalo na feminističku vanjsku politiku “od Čilea preko Španjolske do Mongolije”.