Njemačka vlada predlaže „Marshallov plan“ za Afriku

20150312besuchbmmueller01

Njemački ministar razvoja Gerd Müller izjavio je da razvijene zemlje trebaju osigurati ekonomski razvoj afričkih zemalja, kako bi se tamo stvorila radna mjesta i zaustavio priljev imigranata u Europu.

Rekao je da će u narednih nekoliko tjedana njemačka vlada izaći u javnost da detaljima takozvanog „Marshallovog plana za Afriku“ – naziv koji povlači poveznicu sa američkim investiranjem u zapadnu Europu nakon završetka drugog svjetskog rata. Novi program fokusirao bi se na mlade, obrazovanje i zapošljavanje, te vladavinu prava.

Moramo investirati u te zemlje i dati ljudima perspektivu za budućnost. Ako mladež Afrike ne može naći posao ili budućnost u svojim zemljama, neće biti stotine tisuća, već milijuni koji će krenuti prema Europi.

Müller je rekao da je njegov plan usmjeren na zajedničke projekte sa afričkim zemljama, sa fokusom na programe za mlade, obrazovanje, jačanje ekonomije i vladavinu prava.

Müller kaže da će dobar dio najavljenog povećanja državnog proračuna od milijardu eura za 2017. godinu biti namjenjen Africi.

Izvor: RT, Reuters