Kabinet njemačkog kancelara Olafa Scholza odobrio je u srijedu zakon kojim se osigurava nastavak osnovnih zaštitnih mjera protiv pandemije koronavirusa tijekom jeseni i zime kada se očekuje više slučajeva virusa.

Predstavljanje pravila – koja uključuju i novu obvezu nošenja maski za lice tipa N95 tijekom svih putovanja na duge relacije vlakom i autobusom, kao i u avionu – poklopilo se s objavom fotografija na kojima kancelar i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck lete u Kanadu ranije ovog tjedna bez nošenja maski.

Slike su izazvale oštre javne kritike zbog navodnih dvostrukih standarda za političare i obične ljude. Trenutno su medicinske maske za lice obvezne u zrakoplovima i javnom prijevozu, iako se preporučuju maske tipa N95.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann i ministar zdravstva Karl Lauterbach rekli su novinarima da su ispunjena posebna pravila o pandemiji koja se primjenjuju na njemačke zračne snage, koje upravljaju vladinim letovima, te da su svi na letu, među kojima su bili i njemački poslovni čelnici i novinari, napravili PCR test prije ulaska u avion.

Ipak, ministar pravosuđa je priznao da bih “politički gledano, preporučio nama kao saveznoj vladi da svugdje primjenjujemo ista pravila koja vrijede drugdje.”

Uz obveznu upotrebu maski tipa N95 tijekom putovanja na velike udaljenosti, nove mjere, koje će se primjenjivati ​​od 1. listopada do 7. travnja, također će uključivati ​​obvezu nošenja maski u cijeloj zemlji i testiranja prije ulaska u bolnice, domove za starije osobe i slične ustanove s ranjivim osobama.

Osim toga, 16 njemačkih država imat će ovlasti usvojiti vlastita pravila ovisno o tome koliko ozbiljno virus utječe na njihova područja. Državne vlade mogle bi odlučiti zahtijevati maske u lokalnom javnom prijevozu, u školama za učenike od petog razreda i više te na javnim događanjima u zatvorenom prostoru. Ako se virus ponovno proširi, može se ograničiti broj ljudi na javnim događanjima i zatražiti testiranje.

Autor: Ivica Mandekić