Njemačka vlast predlaže obvezne kvote od 50 posto žena na kandidacijskim listama i pravo glasa za 16-godišnjake

Na temelju novog zakona o izbornoj reformi koji guraju njemački ljevičarski socijaldemokrati (SPD), dvije najveće oporbene stranke u Njemačkoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Alternativa za Njemačku (AfD), mogle bi biti diskvalificirane čak i kod kandidiranja svojih kandidata za dužnost.

Predsjednica njemačkog Bundestaga poziva na radikalnu izbornu reformu koja bi zahtijevala da 50 posto kandidata na stranačkim listama budu žene. U njemačkom izbornom sustavu birači glasaju za stranku, ali stranka bira kandidate u obliku liste. Za stranke poput CDU/CSU ovaj popis trenutno uključuje 141 muškarca i 46 žena, dok za AfD uključuje 72 muškarca i 11 žena.

Nova reforma bila bi veliki udarac konzervativcima, koji imaju tendenciju predlaganja više muških kandidata. Reforma bi također mogla dramatično preoblikovati izbore tako što bi jednostavno diskvalificirala konzervativne stranke da se uopće natječu ili bi im u najmanju ruku otežala predlaganje kandidata.

Njemačka je upravo zaključila promjenu svog izbornog zakona kako bi smanjila broj zastupnika i promijenila svoj sustav ulaska u parlament na temelju “izravnih mandata”. Ranije su stranke koje su dobile tri izravna mandata mogle ući u parlament čak i ako su imale manje od 5 posto. Sada bi zakon, na primjer, trebao dovesti u nepovoljan položaj brojne stranke, uključujući Lijevu stranku, kao i Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), koja ima dobre rezultate u Bavarskoj, ali nije stvarno prisutna drugdje u zemlji.

Predsjednica Bundestaga Bärbel Bas (SPD), koji se zalaže za novu izbornu reformu, također želi spustiti dobnu granicu za glasanje na 16 godina.