Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izazvao je burne reakcije javnosti i političkih saveznika prijedlogom da Njemačka uvede islamske blagdane kao državne praznike.

Razmatram ideju da uvedemo islamski blagdan kao državni praznik“, izjavio je de Maiziere, dodajući da bi to njemačke vlasti „mogle izvesti bez problema“.

Objasnio je to činjenicom da u pojedinim saveznim državama gdje žive katolici, već postoje neki vjerski blagdani koji su državni praznici, dok u drugim dijelovima zemlje to nije slučaj.

U regijama gdje imamo dosta muslimana, zašto ne bismo razmotrili uvođenje islamskog blagdana kao državnog praznika?

Njegov prijedlog je doduše naišao na neodobravanje unutar redova vlastite stranke, kao i njihovih bavarskih partnera, konzervativnog CSU-a.

Naše kršćansko nasljeđe nije za raspravu“, izjavio je Alexander Dobrindt, čelnik CSU-ovih zastupnika u saveznom parlamentu. „Uvođenje islamskih praznika u Njemačkoj ne dolazi u obzir“, dodao je.

Njegove riječi podupro je i drugi predstavnik CSU-a, Stephan Mayer, koji je rekao da je Njemačka „stoljećima njegovala kršćansku tradiciju koja ju je oblikovala i odredila“.

De Maiziereov stranački kolega Wolfgang Bosbach je bio nešto rezerviraniji po pitanju kritika. Kazao je da iako svatko u Njemačkoj ima puno pravo slaviti koje god vjerske blagdane želi, uvrštavanje istih u njemačke zakone je druga stvar.

Dodao je da ne vidi razlog da bi se o tome trenutno raspravljalo, te je naglasio da bi političari umjesto toga trebali postaviti pitanje „kad će kršćani konačno u islamskim zemljama uživati sve slobode koje muslimani uživaju u Njemačkoj“.