Njemačka vojska biti će u potpunosti opremljena tek za 13 godina

Foto: Reuters / Fabian Bimmer

Njemačke oružane snage najvjerojatnije će ostati nedovoljno opremljene idućih bar desetak godina, dok će u međuvremenu jedinice jedna drugoj posuđivati opremu koja nedostaje.

Barem devet brigada Bundeswehra nema adekvatnu opremu i oružje, potvrdio je glavni vojni inspektor general Eberhard Zorn, dodajući da se očekuje da će njemačka vojska dostići punu opremljenost kroz narednih 13 godina, tek 2031. Nedostatak rezervne opreme također će i dalje predstavljati jedan od glavnih problema.

[do_widget id=text-53]

Istovremeno, Zorn kaže da je siguran da će Njemačka održati status jedne od vodećih vojski NATO saveza tako što će postojeću opremu redistribuirati među jedinicama.

Negativna strana toga jest da nećemo imati dovoljno opreme za jedinice koje su posudile svoju opremu drugima“, promućurno je zaključio Zorn.

Njemačka vojska već neko vrijeme ima stalnih problema s neadekvatnom opremljenošću. Nedavno je javnost doznala vijest da dobar dio borbenih aviona uopće ne može letjeti, tenkovi nisu funkcionalni, a brodovi neprikladni za pomorske operacije. U studenom prošle godine objavljeno je pak da dobar dio vojne opreme koja je isporučena 2017. godine nije prikladna za korištenje.

Samo 4 od 128 njemačkih Eurofighter Typhoon zrakoplova spremno za borbu

Mjesec dana ranije njemački mediji su objavili da je samo trećina tenkova sposobna za borbeno djelovanje. U jesen 2017. je pak Njemačka ostala bez čitave flote podmornica jer su sve bile na održavanju ili van funkcije.

No Bundeswehr nema problema samo s tehnikom, već i ljudstvom. Nedostatak vojnika veliki je problem koji Njemačka nikako da riješi, a predložena je čak i mogućnost novačenja stranaca koji bi popunili redove Bundeswehra.

U nedostatku vlastitih regruta, njemačka vojska planira novačenje stranaca