Njemačke oružane snage očito se muče kako bi vojnicima dobavile novu obuću, otkrilo je Ministarstvo obrane optuživši neučinkovitu industriju za promašeni rok od čak dvije godine.

Odgovarajući na parlamentarnu istragu, ministarstvo je reklo da je zadaća opremanja vojnika „teškim borbenim čizmama“ i jednim parom „lakih borbenih čizama“ onemogućena zbog „ograničenih proizvodnih kapaciteta u industriji“.

Oglas:

         

Projekt je pokrenut 2016. godine i trebao je u potpunosti biti proveden do 2020. Međutim, rok je pomaknut na sredinu 2022. godine, priopćilo je Ministarstvo u odgovoru zastupnici Slobodne demokratske stranke (FDP) Marie-Agnes Strack-Zimmermann, kako je izvijestio Der Tagesspiegel.

Oko 160.000 od 183.000 vojnika do sada je dobilo jedan par teških borbenih čizama, ali još uvijek nedostaju druga dva para. Najsretnijih 31.000 dobio je par lakih borbenih čizama.

Na pitanje koliko vojnika imaju kompletnu opremu, glasnogovornica ministarstva rekla je „samo nekoliko“ trenutno u posjedu sva tri para. Međutim, nije navela točan broj.

Namjera projekta, koji je podržala njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, bila je zamjena takozvane „sve-sezonske obuće“ s „teškim“ i „laganim“ čizmama, ali nešto je očito u tom procesu pošlo naopako.

Opsežno kašnjenje izgleda još više zbunjujuće s obzirom na to da je Njemačka poznata po svojoj industriji obuće, koja se može pohvaliti mnoštvom poznatih marki koje izrađuju visokokvalitetnu, udobnu obuću.

Čini se groteskno da je potrebno osam godina da se cijela vojska opremi novom obućom. Na kraju krajeva, ovo nije pitanje mode, već sigurnosti. Zamislite da vatrogasci gase vatru u papučama,“ rekla je Strack-Zimmermann na pokušaj vlade da prebaci krivnju na industriju.

Debakl oko obuće zasigurno nije jedina pogreška koja pogađa Bundeswehr, a koji posljednjih godina puni medijske stupce iz svih pogrešnih razloga, prvenstveno zbog svog neispravnog hardvera, uključujući neispravnost helikoptera prizemljenih zbog „labavih vijaka“ i borbenih vozila koja su bila izbačena iz upotrebe po „prašnjavim i stjenovitim cestama.

U siječnju je vojni inspektor Eberhard Zorn rekao da će njemačkoj vojsci najvjerojatnije nedostajati potrebna oprema i oružje do najmanje 2031. godine.