Početkom ovog tjedna, Hans-Peter Bartels, šef odbora za obranu u njemačkom parlamentu, rekao je da mornarici te zemlje nedostaje borbenih brodova, dok je načelnik njemačkog zrakoplovstva Ingo Gerhartz priznao da je trenutno „Luftwaffe na niskom nivou“.

Njemačke oružane snage privremeno su obustavile operacije leta svih svojih 53 helikoptera „Tiger“ zbog tehničkih kvarova, javlja Sputnik.

Određeni vijci ugrađeni u helikopter mogli bi imati grešku“, navodi se u priopćenju Vojno-tiskovnog i informacijskog centra, dodajući da prije nastavka letova strojevi moraju biti „temeljito provjereni i a vijci po potrebi zamijenjeni“.

Oglas:

        

Sigurnost je glavni prioritet Bundeswehra“, navodi se u izjavi i dodaje da će se o akcijskom planu raspravljati nakon što Odbor za zračnu sigurnost provede procjenu situacije u petak.

Izjava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je Hans-Peter Bartels, šef odbora za obranu njemačkog parlamenta, upozorio da mornarici te države nedostaje borbenih brodova.

Obraćajući se novinarima u utorak, rekao je da njemačka mornarica „nikada nije bila manja nego što je sada“ te da trenutno ima samo osam fregata, a ne 15 kako je predviđeno propisima.

Bartelsovim primjedbama prethodile su napomene potpukovnika Inga Gerhartza, šefa njemačkog zrakoplovstva, koji je priznao da je „Luftwaffe [sada] na niskom nivou“, dodavši da su „zrakoplovi prizemljeni zbog nedostatka rezervnih dijelova ili dijelovi nisu ni na radilištu, jer su isključeni zbog održavanja“ .

Njemačka vlada u pismenom odgovoru parlamentu priznala je da zračne snage ne ispunjavaju NATO-ove minimalne uvjete za obuku od 180 sati leta godišnje jer nedostaje dovoljno školskih zrakoplova. Samo 512 od 875 pilota Luftwaffea uspjelo je ispuniti NATO-ov cilj prošle godine, navodi vlada.