Njemačka zabranila negiranje ruskih zločina i blaćenje ukrajinskog režima

Poricanje holokausta je dugo već protuzakonito u Njemačkoj. Novi amandman ima za cilj kriminalizirati poricanje drugih ratnih zločina i genocida gdje god se dogodili i odnosio bi se na poricanje zločina počinjenih u Ukrajini.

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je amandman krajem listopada, koji je sada prošao gornji dom, Bundesrat. Odobravanje, negiranje i “grubo trivijaliziranje” ratnih zločina i slučajeva genocida sada spada u kazneno djelo “huškanja naroda” u novonastalom stavku 5. članka 130.

“Radi se o tome da se policiji daju jače smjernice o tome kako i što mogu istraživati”, rekao je za DW Michael Kubiciel, pravni znanstvenik sa Sveučilišta u Augsburgu. “Ali prije svega, radilo se o ispunjavanju zahtjeva Europske komisije. I to je sada učinjeno.”

Za Josephine Ballon, glavnu odvjetnicu organizacije HateAid, koja podržava žrtve online mržnje, promjena dolazi u pravom trenutku.

“Uzbuđena sam što ću vidjeti kako će se ovaj amandman pokazati”, kaže Ballon za DW. “I definitivno vidim praktičan opseg za to. Upravo sada, u kontekstu rata u Ukrajini, vidimo neke stvari koje bi mogle potpasti pod to. Rekla bih da amandman dolazi u trenutku kada može biti vrlo relevantan.”

Ako bude donesen, izmijenjeni zakon primjenjivat će se i izvan mreže. Promjena zakona neće utjecati na raspravu o činjenicama o mogućim zločinima prema međunarodnom pravu, kaže Aziz Epik, asistent profesora kaznenog prava na Sveučilištu u Hamburgu.

“Ali ako imate sastanak, na primjer, na kojem se agitira protiv Ukrajinaca, ili se govori o ‘fašističkom režimu’ u Kijevu i sličnim stvarima … ili postoji trivijalizacija onoga što se dogodilo u Buchi, onda bismo mogli završiti u situaciji u kojoj bi se novi stavak mogao primijeniti”, dodaje Epik.

Također je bilo kritika na račun amandmana, uključujući i pravne znanstvenike i povjesničare. Neki su se žalili na nedostatak transparentnosti jer je amandman usvojen u Bundestagu bez najave, kasno navečer i bez prethodne rasprave. Drugi smatraju da paragraf nepotrebno ograničava slobodu izražavanja.