Njemačka zbog krize u ove dvije godine izgubila 100 milijardi eura

Foto: Thierry Monasse

Energetska kriza koja je u tijeku rezultirala je gubitkom njemačkog gospodarstva od preko 100 milijardi eura, navodi se u izvješću ekonomskog instituta.

U radu koji je objavio Ifo institut za ekonomska istraživanja, jedan od najvećih njemačkih financijskih think tankova, tvrdi se da je zemlja u konačnici izgubila više od 100 milijardi eura kao rezultat tekuće energetske krize.

Došlo je do toga da je Njemačka postala pretjerano ovisna o ruskom plinu dok je gurala svoju zelenu agendu, a mnogi u široj javnosti sada doživljavaju ozbiljne financijske poteškoće.

Prema istraživanju koje je u utorak objavio institut Ifo, ovogodišnji gubici kao posljedica energetske krize iznosit će nešto manje od 2 posto ukupne gospodarske proizvodnje Njemačke, odnosno oko 64 milijarde eura.

Očekuje se da će se takav gubitak kombinirati s gubicima od 35 milijardi eura nastalim prošle godine, kao i s još 9 milijardi eura za koje se očekuje da će biti izgubljeni sljedeće godine, kao rezultat skoka cijena plina koji je rezultat napetosti s Rusijom.

“Zajedno, to nam daje stvarni gubitak prihoda tijekom te tri godine od gotovo 110 milijardi eura, ili 3 posto godišnje ekonomske proizvodnje”, primijetio je Timo Wollmershäuser, koji služi kao voditelj analitičkih centara za ekonomske prognoze.

“Jedini put kada je ova brojka bila veća bilo je tijekom druge naftne krize 1979.-1981., kada je gubitak ekonomske proizvodnje iznosio 4 posto”, nastavio je. “Gubitak Rusije kao dobavljača znači da će cijene energije vjerojatno ostati visoke dugoročno.”

Wollmershäuser je također primijetio da, iako je njemačka vlada provela široku paletu gospodarskih bespovratnih sredstava i mjera usmjerenih na smanjenje utjecaja povećanih cijena, zbog činjenice da troškovi potječu izvan njemačke države, malo će moći učiniti u uvjetima domaće ekonomske politike za spašavanje situacije.

“Mjere državne potpore ne mogu promijeniti razinu stvarnih gubitaka prihoda”, objasnio je ekonomist. “Sve što stvarno mogu učiniti je utjecati na to koji će dio gubitaka snositi koje skupine stanovništva.”