Njemačka – Značajan pad vrijednosti nekretnina, odustajanje od gradnje novih stambenih projekata

Foto: AP Photo / Michael Sohn

Cijene njemačkih nekretnina rekordno su pale u drugom tromjesečju ove godine — najoštriji pad od početka statistike 2003. Rastuća inflacija, visoke kamatne stope i nedostatak interesa kupaca pokreću ovaj trend.

Podaci Saveznog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene od travnja do lipnja pale 9,9 posto na godišnjoj razini. Međutim, to je ostavilo cijene samo 1,5 posto nižima nego u prvom kvartalu 2023., s cijenama koje su i dalje iznimno visoke u odnosu na vrijeme prije Covida.

U gradovima je došlo do oštrijeg pada cijena nego u ruralnim područjima, s većim padom cijena u prvih sedam gradova: Berlinu, Münchenu, Kölnu, Hamburgu, Stuttgartu, Frankfurtu na Majni i Düsseldorfu. Prosječna cijena obiteljske kuće pala je 12,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2022., a stana 9,8 posto.

“Pad je bio najmanji u rijetko naseljenim ruralnim područjima”, rekao je statistički ured. U ruralnim područjima cijene su pale 7 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, dok su obiteljske kuće bile jeftinije 8,1 posto.

DZ banka objavila je studiju koja pokazuje da će cijene u cijeloj godini pasti samo između 4 i 6 posto, ali da to zapravo i nije toliko s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazi njemačko tržište nekretnina.

“Mjereno u odnosu na znatno lošije uvjete financiranja i neizvjesnost budućih ulaganja u energetsku obnovu i novu tehnologiju grijanja, čini se da je pad cijena umjeren, u rasponu jednoznamenkastih postotaka”, stoji u studiji.

Aktualna vlada obećala je izgradnju bez presedana kako bi potaknula potražnju Nijemaca za vlastitim kućama i stanovima, s rastućim cijenama, uključujući na tržištu najma, stavljajući golem pritisak na kućanstva.

Međutim, mnogi građevinski projekti su ili pauzirani ili potpuno napušteni, a mnogi poduzetnici bankrotiraju.

“Stalno rastuće kamatne stope i sve veći troškovi izgradnje rezultiraju otrovnom mješavinom”, objasnio je predsjednik Centralnog odbora za nekretnine (ZIA) Andreas Mattner. “Sama država – savezne, državne i lokalne vlasti – moraju konačno odgovoriti na ovu dramatičnu situaciju potrebnom strogošću.”