Njemačke muke pri zapošljavanju imigranata

Objavljeno:

jkkkj

Tvrdnje da će masovna imigracija biti „dodatni zamašnjak europske radne snage“ iznova se pokazuje kao prozirna laž nakon što su u javnost dospjele informacije kako od 50.000 službeno priznatih tražitelja azila u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen niti jedan ne radi, već su svi na socijalnoj pomoći.

Njemački Deutsche Welle priznaje kako „nema potražnje za ovom radnom snagom u toj najnapučenijoj njemačkoj saveznoj državi“.

U članku pod nazivom „Izbjeglička dilema  – izazovi pronalaženja posla za izbjeglice u Njemačkoj“, DW izvještava kako „agencije za zapošljavanje u toj njemačkoj najnapučenijoj državi zovu na uzbunu zbog nemogućnosti pronalaženja posla za desetke tisuća izbjeglica“.

Do sada u toj državi ima 50.000 azilanata kojima je odobren zahtjev za azilom, te su prošli integracijske tečajeve. Svi oni su sada u mogućnosti prijaviti se za zaposlenje na tržištu rada.

Uslijed slabog njemačkog nataliteta i sve starije populacije, čovjek bi pomislio da će priljev nove radne snage biti od velike koristi, no čini se da ovdje nema potražnje za ovim radnicima.

Dobar dio izbjeglica iz Sirije i drugih ratom pogođenih zemalja nema zadovoljavajuće sposobnosti i kvalifikacije potrebne njemačkim tvrtkama, čak niti ako imaju završen integracijski tečaj ili diplomu iz vlastitih zemalja.

Savezna država Nordrhein-Westfalen uspostavila je 47 integracijskih ureda gdje imigranti mogu dobiti pomoć u obliku integracijskih tečajeva, savjetovanja, priznanja stranih kvalifikacija ili pronalaženja mjesta u vrtiću za djecu.

Međutim, problem je što barem trećina imigranata nema nikakvo obrazovanje, što uvelike otežava mogućnost da dobiju zaposlenje.

Na saveznom nivou, vlada predviđa da će do kraja 2017. godine barem 460.000 imigranata biti spremno ući na njemačko tržište rada, no sudeći prema iskustvu iz savezne države Nordrhein-Westfalen, rijetko koji će doista početi raditi.

Izvor: Deutsche Welle, Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno