merkel

Njemačka savezna vlada složila se u srijedu s ogromnim paketom mjera vrijednih milijardu eura za „borbu protiv desnice“. Time će se službeno milijuni eura sliti u džepove pro-imigrantskih organizacija, nevladinih organizacija civilnog društva, marksističke aktiviste, akademske institucije i savezne države tijekom narednih godina.

Cilj projekta je „naučiti bolje razumjeti uzroke desničarskog ekstremizma i rasizma, odgovoriti na akcije desničarskih ekstremista kao snažne države i ojačati potporu demokratskog civilnog društva“, najavila je vlada.

Kako je izvijestio portal Junge Freiheit, sredstva, u prosjeku 250 milijuna eura godišnje, bit će preraspodijeljena između 2021. i 2024. godine.

Katalog mjera uzima u obzir mišljenja predstavnika civilnog društva, posebno mišljenja pro-imigrantskih organizacija, te akademske zajednice i saveznih država“, stoji u zakonu.

Vladin odbor protiv desničarskog ekstremizma i rasizma saslušao je argumente u prilog zakonu prije sastanka u srijedu.

Prema Socijaldemokratskoj stranci (SPD), odbor je također odlučio imenovati saveznog povjerenika protiv rasizma, zamijeniti pojam „rasa“ u njemačkom ustavu i kriminalizirati antisemitske i rasističke uvrede.

Savezna ministrica za obiteljska pitanja Franziska Giffey (SPD) najavila je da je otvoren i način za usvajanje „zakona o promicanju obrambene demokracije“.

Vlada je inicijativu opravdala izjavom da je „potrebna veća svijest o rasizmu kao općem društvenom fenomenu“. Kancelarka Angela Merkel (CDU) tada se složila s uključenim ministrima da se „mora pojačati borba protiv desničarskog ekstremizma i rasizma.

Desničarskom ekstremizmu i rasizmu, antisemitizmu, neprijateljstvu prema muslimanima i svim ostalim oblicima neprijateljstva usmjerenog prema skupinama nije mjesto u Njemačkoj“, rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) hvaleći sporazum.

Ovim dajemo snagu svima koji se tako neumorno bore da desničarski ekstremizam nema mjesta u našoj demokraciji“, napisao je na Twitteru.

Uoči sastanka odbora, oko 60 uglavnom marksističkih udruga i organizacija žalilo se odboru. U otvorenom pismu, organizacije poput Zaklade Amadeu Antonio i Novi njemački medijski profesionalci (Neuen deutschen Medienmacher) pozvale su na kontinuiranu financijsku potporu.

Jasno razjasnimo: Prethodni oblik potpore demokratskom radu civilnog društva bio je demotivirajući, a bez pravne osnove dogovoreni vladin kompromis ostaje bez suštine“, navodi se u pismu, dodajući da „akt za promicanje demokracije“ mora biti proveden što je prije moguće.

Početkom godine nekoliko se organizacija žalilo na nedovoljnu potporu savezne vlade. Sredstva za program „Živa demokracija“ Federalnog ministarstva za obiteljska pitanja nisu povećana, ostajući na 115 milijuna eura godišnje, što bi dovelo do ukidanja nekih poslova, uglavnom u marksističkim klubovima. Nakon toga, u slučaju Berlina, državna vlada je uskočila kako bi osigurala više sredstava.