Njemačke vlasti istražuju navodnu prijevaru s besplatnim testiranjem koronavirusa

Njemačke vlasti istražuju navode o prijevari koja uključuje masovno uvođenje besplatnih testova na koronavirus, koja se sada provode u preuređenim trgovinama mobitela, kozmetičkim salonima i umjetničkim galerijama širom zemlje.

Nijemci moraju pokazati negativan rezultat testa kako bi ušli u manje važne trgovine, posjetili restorane ili barove ili prisustvovali malim kulturnim događanjima. Vlada plaća tjedno jedan besplatni test po osobi, što je dovelo do širenja više od 15.000 tvrtki koje nude antigenske testove koji daju rezultate u roku od 20 minuta.

„Postoji sumnja, vrlo osnovana sumnja nakon svega što sam vidio, da je bilo i prijevara“, rekao je u utorak Jens Spahn, ministar zdravstva te zemlje.

„Moraju postojati kaznene posljedice“, dodao je, napominjući da tužitelji istražuju navode.

Navodni problem je još jednom pokrenuo pitanja o tome tko je odgovoran za razmetanje njemačke vlade u odgovoru na pandemiju.

Prošle godine utvrđeno je da su brojni podnositelji zahtjeva koji su tražili državnu potporu tvrtkama pogođenim zaključavanjem podnijeli lažne zahtjeve, što je dovelo do pooštravanja pravila i ozbiljnih kašnjenja u plaćanjima tijekom daljnjih provjera.

Spahn je rekao da je vlada potrošila oko 660 milijuna eura za pokrivanje troškova pružanja do 45 milijuna besplatnih testova u mjesec dana – više nego bilo koja druga zemlja u Europi. Njegovo ministarstvo nije moglo reći koliko je tih testova pozitivno.