Njemačke vlasti konfisciraju privatne stanove zbog nedostatka smještaja

Foto: Morris MacMatzen
Foto: Morris MacMatzen/Getty Images

Vlasti u Hamburgu, drugom po veličini gradu u Njemačkoj, počele su s konfiskacijom privatnog vlasništva kako bi pokušali riješiti problem nedostatka smještaja, problem koji je dosegao vrhunac zahvaljujući politici otvorenih vrata Angele Merkel, zbog čega je Njemačka u posljednje dvije godine primila dva milijuna imigranata.

Gradski oci krenuli su s prenamjenom komercijalnih prostora i pretvaranjem u prihvatilišta za imigrante još krajem 2015. godine. No sad su krenuli s oduzimanjem čak i stambenih prostora u privatnom vlasništvu.

U potezu bez presedana, hamburške vlasti nedavno su konfiscirale šest stambenih jedinica u središtu grada, čiji vlasnik je privatna osoba, a prazne su od 2012. godine jer im je potrebna renovacija. Grad će iznajmiti stanove stanarima po svojem izboru, a prethodno će se stanovi renovirati, te troškovi renovacije naplatiti vlasniku stanova.

Konfiskacija je provedena prema lokalnom zakonu iz 1982. godine, kojeg je 2013. godine doradila socijalistička vlada kako bi omogućila gradu da konfiscira privatne stambene prostore koji su prazni dulje od četiri mjeseca.

Prisilni najam, prvi takav slučaj u Njemačkoj, navodno ima za cilj prisiljenje vlasnika drugih sličnih stanova da ih učine dostupnima za najam. Sličan pokušaj nedavno su imale i vlasti grada Berlina, no zbog otpora javnosti i prijetnji ustavnom tužbom, vlasti su odustale od takve ideje.

Izvor: Gatestone Institute