Njemačke vlasti obećali su ove godine izdvojiti dodatnih 22 milijuna eura židovskoj krovnoj organizaciji u zemlji za pokrivanje sigurnosnih troškova zbog toga što su se židovski čelnici uzrujali zbog navodnog porasta „antisemitizma“.

Najava nove financijske potpore uslijedila je gotovo godinu dana nakon „napada“ na sinagogu u Halleu, na Yom Kippur, u kojem nije ubijen niti jedan član židovske zajednice, već dvoje Nijemaca. Napadaču, koji je navodno pokušao ući u sinagogu s pištoljem, trenutno se sudi u Magdeburgu.


Njemačka dosad isplatila 80 milijardi $ odšteta „žrtvama holokausta“, pa produljila isplate za njihove supružnike


Napad nam je „drastično pokazao da židovski život treba masovnu zaštitu“, rekao je Josef Schuster, čelnik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, u izjavi objavljenoj u srijedu, nakon što je s njemačkom vladom potpisan ugovor o financiranju sigurnosti.

Sredstva će se koristiti za daljnja poboljšanja fizičkog osiguranja sinagoga i drugih komunalnih zgrada, prema zajedničkoj izjavi Središnjeg vijeća i saveznog Ministarstva unutarnjih poslova.

Židovi se moraju osjećati sigurno živjeti u Njemačkoj – to je također u interesu države“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji se obvezao „učiniti sve što je moguće kako bi se osigurala potrebna zaštita. Razumijemo svoju odgovornost.

U prosincu su se savezna vlada i njezinih 16 država dogovorili da pojačaju financiranje židovskih zajednica kako bi podržali brzu provedbu strukturnih i tehničkih sigurnosnih mjera.


Angela Merkel donirat će muzeju u Auschwitzu 60 milijuna € novca poreznih obveznika


U zajedničkoj izjavi Schuster je rekao da su sigurnosni troškovi „značajan financijski teret za naše zajednice“ te da je vladina predanost jako cijenjena.

Vlada već daje Središnjem vijeću Židova 13 milijuna eura godišnje za pokrivanje administrativnih i infrastrukturnih troškova za oko 80 zajednica širom zemlje. Ugovor je prvotno potpisan 2003. godine, čime je židovsko krovno tijelo ravnopravno uspoređeno s protestantskom i katoličkom crkvom, koje imaju ugovore sa saveznom vladom.