Njemačke vlasti odobrile testiranja cjepiva protiv Covid-19 na ljudima

Njemačke vlasti odobrile su prva klinička testiranja možebitnog cjepiva protiv korona virusa na ljudima. Cjepivo je razvila njemačka tvrtka BioNTech u suradnji s američkom tvrtkom Pfizer.

Njemačko regulatorno tijelo Institut Paul Ehrlich (PEI) priopćilo je u srijedu da će se u početnoj fazi ispitivanja cjepivo testirati na 200 zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina, dok bi u drugu fazu mogli biti uključeni ljudi koji pripadaju visoko rizičnim skupinama, javlja New Europe.

BioNTech je rekao da razvija cjepivo pod imenom BNT162, zajedno s farmaceutskim gigantom Pfizer.

Cjepivo se također treba testirati u SAD-u, nakon što je tamo osigurano regulatorno odobrenje za testiranje na ljudima.

PEI je rekao da je odobrenje za ispitivanje cjepiva na ljudima „rezultat pažljive procjene potencijalnog profila kandidata / cjepiva“.

Ispitivanje eksperimentalnog cjepiva protiv COVID-19 na ljudima već je pokrenuto u Velikoj Britaniji, gdje će volonteri u četvrtak dobiti prvu dozu cjepiva koju je razvilo Sveučilište u Oxfordu.

Početkom ovog mjeseca, Kina je odobrila ispitivanja u ranoj fazi za dva potencijalna cjepiva protiv korona virusa koje je razvila pekinška jedinica tvrtke Sinovac Biotech i Institut za biološke proizvode Wuhan.

U ožujku je Kina dala zeleno svjetlo za još jedno kliničko ispitivanje cjepiva koji je razvila Akademija vojnih medicinskih znanosti i biotehnička tvrtka CanSino Bio, ubrzo nakon što je američki proizvođač lijekova Moderna rekao da je također započeo testiranja svog cjepiva na ljudima u SAD-u, uz američki Nacionalni zavod za zdravstvo.