Racija na pokret Reichsbürger u kojoj je sudjelovalo 3000 policajaca sada se seli u političko područje, a njemačka ljevičarska politička klasa koristi uhićenja kao izgovor za zabranu oporbene stranke Alternativa za Njemačku (AfD), paradoksalno tvrdeći da je ona prijetnja demokraciji.

Ministar unutarnjih poslova Thüringije Georg Maier (SPD) predvodi optužbu, rekavši da je racija protiv takozvane skupine “građana Reicha” sada temelj za zabranu AfD-a.

Stranka, koja se zalaže za snažna ograničenja imigracije, postala je sve popularnija tijekom prošle godine jer je u Njemačku stiglo 1,2 milijuna migranata. Ankete pokazuju da većina Nijemaca nije zadovoljna što u zemlju stiže previše imigranata. U isto vrijeme, AfD je jedina velika stranka koja se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, tvrdeći da sankcije više štete Nijemcima nego Rusiji.

Maier kaže da je AfD “jasno protuustavan i jedva prikriva svoju želju da eliminira temeljni slobodni demokratski poredak.”

Maier je za Thüringer Allgemeine Zeitung rekao da stranka “jasno ispunjava neke kriterije koji bi bili osnova za zabranu stranke”.

Oni političari koji zagovaraju AfD ističu da je Savezni ustavni sud u prošlosti tvrdio da krajnje desni NPD nije nikad zabranjen jer nije imao moć provesti svoj cilj. Međutim, s rastom popularnosti AfD-a, sud u Karlsruheu bi na stvar mogao gledati drugačije.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, njemačka demokracija bila je strukturirana na takav način da je bilo kojoj stranci koja “prijeti” ustavnom poretku bila zabranjena od strane najvišeg suda.