Njemačke vlasti svjesno u zemlju puštale imigrante sa lažnim putovnicama

syrian-passports-ap-640x480

Njemačka savezna agencija za migracije (BAMF), priznala je da su u zemju propuštali imigrante unatoč tomu što su znali da su putovnice i papiri koje su imali sa sobom krivotvoreni.

Agencija je pregledala 217.465 putovnica, rodnih listova i vozačkih dozvola tražitelja azila, od čega je za barem 2.273 dokumenta utvrđeno da su falsifikati.

Prema njemačkom zakonu, kazna za krivotvorenje dokumenata, a posebno putovnica i putnih viza, je pet godina zatvora. Do sada, niti jedan imigrant nije uhićen.

Sigurnosne službe u Njemačkoj zabrinute su zbog broja imigranata koji su ušli u Njemačku sa lažnim dokumentima. Savez njemačkih detektiva poručio je BAMF-u da ih obavijesti kad pronađu lažne dokumente, na što je predsjednik saveza Michael Bohl dodao da nije bilo na BAMF-u da određuje jeli zakon bio prekršen ili ne.

690x150-gourmet

Bohl je naglasio da ISIL, koji je već prokrijumčario svoje borce tijekom imigrantske krize, može koristiti krivotvorene putovnice za izradu bankovnih računa i stvoriti financijsku mrežu u Njemačkoj. Upozorio je da imigranti mogu terorističkoj skupini preusmjeravati novac koji dobivaju od vlade kao socijalnu pomoć.

Samo otkriće primanja imigranata sa lažnim putovnicama pljuska je u lice njemačkom zakonu o azilu. Prema važećem zakonu, ako tražitelj azila uskrati informacije o svojem državljanstvu, ili pokuša zavarati vlasti, njegov zahtjev za azil mora biti automatski odbačen.

ISIL je već poznat po izradi i korištenju lažnih putovnica kako bi ubacio svoje borce u druge države. U SAD-u krajem prošle godine zaustavljena grupa koja je s lažnim sirijskim putovnicama pokušala ući u zemlju.

Ranije ove godine, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, izjavio je da je ISIL stvorio cijelu industriju falsificiranja putovnica i ostalih dokumenata. Prema njegovim riječima, teroristička skupina falsificirala je putovnice Sirije, Libije i Iraka.

Izvor: Welt