Njemačke vlasti ugasile jednu od najvećih web stranica ekstremne ljevice

© Pinterest

Jedna od najvećih internetskih platformi njemačkih ekstremnih ljevičara, ugašena je zbog sumnji da se upravo preko nje organiziralo divljanje u Hamburgu te da su na njoj objavljivane adrese i informacije o „nepopularnim“ političarima.

Stranica je djelovala pod adresom „linksunten.indymedia.org“, a ministarstvo unutarnjih poslova ugasilo ju je u petak. Stranica je započela s djelovanjem 2009. te se smatra jednom od najvećih internetskih stranica ljevičarskih ekstremističkih skupina. Pojedini izvori navode kako su vlasti ugasile stranicu kao odgovor na nasilje u Hamburgu, prenosi Der Spiegel.


Widget not in any sidebars

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je gašenje stranice u službenoj izjavi navodeći da je njena funkcija bila „suprotna kaznenim zakonima u pogledu svrhe i djelovanja,“ te da je također protuustavna.

Korisnici stranice objavljivali su tekstove pod pseudonimima, a u mnogim slučajevima neki korisnici su razne osobe preuzimale odgovornost za kriminalna djela i nasilje. Jedan takav slučaj datira i od ove godine, kada su ekstremisti priznali da stoje iza 13 piromanskih napada na željezničke pruge što je dovelo do masovnih zastoja u željezničkom prometu diljem Njemačke.

Image result for linksunten.indymedia.org

U rujnu 2016., vlasnici stranice, za koje vlasti navode da žive u Freiburgu, tvrdili su da ljevičarski ekstremisti stranicu posjećuju svakodnevno. Potvrdili su i da je stranica „postala najvažnija radikalno-lijeva web stranica u svijetu koji govori njemačkim jezikom.

Pored preuzimanja odgovornosti za napade, na stranici su se mogle pronaći i objave s naputcima za izradu molotvljevih koktela i sličnih naprava, pa čak i za vrijeđanje suparničkih aktivista i političara, kao i pozivi na nasilje.

Među ostalim uobičajenim sadržajima „ljubavi i tolerancije“, našle su se i osobne adrese članova anti-imigracijske stranke Alternative für Deutschland (AfD). Upravo nakon objave ovih podataka, uslijedile su stotine napada na članove stranke, pri čemu je primjerice bivšoj liderici, Frauke Petry, zapaljen osobni automobil.

Njemačka obavještajna služba, te Savezni ured za ustavnu zaštitu, identificirali su tri osobe odgovorne za stranicu, ali također istražuju i druge potencijalne moderatora te sudionike.

Autori stranice prethodno su tvrdili kako nisu imali pojma tko su korisnici.

Autor: Tribun