Njemački parlament izglasao je usvajanje trećeg spola za službene dokumente, što je državljanima omogućilo da se klasificiraju kao „drugačiji“.

Promjena zakona donesena je u četvrtak navečer, te slijedi sudsku presudu iz 2017. koja je vlastima naložila da ili dopuste treći spol ili da u potpunosti obrišu spolnu klasifikaciju.

Ustavni sud u Karslruheu u slučaju jednog pojedinca, proglasio je nemogućnost službenog iskazivanja trećeg spola diskriminirajućim i neustavnim. Dotična osoba imala je samo jedan kromosom (X), ali je uložila tužbu jer je bila registrirana kao žena.

Ovim je Njemačka postala prva zemlja u Europi koja zakonski dopušta primjerice roditeljima da klasificiraju svoju djecu kao „drugačiju“ od samog rođenja. Međutim, i u slučaju djece i odraslih koji podnesu zahtjev za promjenu spola u službenim dokumentima, to mora biti potvrđeno od strane liječnika.

Brojni lobiji tvrde kako je ova odluka u suprotnosti sa sudskom odlukom jer je ona isključivo biološki utemeljena, dok ove skupine žele da se u obzir uzmudruštveni i psihološki čimbenici,“ što potvrđuje da je biranje spola i seksualnosti ujedno i običan „društveni konstrukt“ ili bolje rečeno – trend.