Njemački Bundestag u nastojanju da „suzbije mržnju“ odobrio je novi zakon kojim je oštećivanje ili uništavanje zastave Europske unije postalo protuzakonito te se za takva čin može izreći zatvorska kazna do tri godine.

Njemački parlament izglasao je u četvrtak izmjenu kaznenog zakona kako bi se zaštitila zastava Europske unije u slučaju uništenja ili oštećenja. Kazne za kršenje zakona variraju od novčane kazne ili čak zatvorske kazne do tri godine.

Oglas:

         

Glasanje je uslijedilo nakon višemjesečne rasprave o zakonu i prethodne sjednice u parlamentu o zaštiti zastave EU od fizičkih izraza kritika u siječnju. Neke članice EU su ustrajavale da je paljenje zastava legitiman oblik političkog govora i da bi zabranom to bilo ograničenje slobode izražavanja.

Tada su se prijedlogu suprotstavile različite stranke, uključujući komunistički Die Linke (Lijeva stranka) i košer-desničare iz Alternative za Njemačku (AfD) koji su inzistirali da, budući da Europska unija nije država, ne zaslužuje biti zaštićena kao takva. Fabian Jacobi iz AfD-a rekao je da je stvarna svrha zakona natjerati „građane da dvaput razmisle o tome usude li se javno kritizirati EU“, navodi se u izvješću.

Na kraju, samo je AfD glasala protiv zabrane, navodeći „pretjerano miješanje u slobodu izražavanja“.