Njemački katolički biskupi izglasali su mogućnost blagoslova istospolnih brakova kao dio sinodalne skupštine Njemačke crkve, a blagoslovi bi trebali biti uvedeni u ožujku 2026. Neki su taj potez nazvali raskolničkim.

Sinodalna skupština o reformi Katoličke crkve izglasala je u petak u Frankfurtu u Njemačkoj blagoslov istospolnih parova, a 176 od 202 člana skupštine glasalo je za prijedlog, uključujući dvije trećine prisutnih biskupa.

Prema izvješću novina Donaukurier, blagoslovi istospolnih osoba već su se događali u njemačkoj crkvi – ali bili su u kanonskoj sivoj zoni i odvijali su se privatno, a ne otvoreno u crkvama.

Ovaj potez je u izravnoj suprotnosti s Vatikanom, koji je izričito izjavio da “Crkva nema i ne može imati moć blagoslivljati zajednice osoba istog spola”.

Vatikan je tvrdio da iako Bog i Crkva mogu blagosloviti pojedince, uključujući homoseksualce, ne mogu blagosloviti grijeh, uključujući seksualnu aktivnost koja se odvija izvan važećeg braka.

Pitanje blagoslova istospolnih parova jedan je od glavnih zahtjeva Njemačkog sinodalnog puta, niza konferencija Katoličke crkve u Njemačkoj od 2019. koje nastoje uvelike transformirati Crkvu.