Tijekom summita G20, Merkel je odbila odgovoriti na pitanja o svom zdravlju, ali njezini suradnici kažu kako njeno zdravlje ne izaziva zabrinutost.

Njemački dužnosnici pokušali su riješiti dileme oko zdravlja kancelarke Angele Merkel, koja je prošlog tjedna pretrpjela dva napada drhtavice, javlja Sputnik.

Merkel je izgledala esigurno tijekom ceremonije crvenog tepiha za ukrajinskog predsjednika Zelenskog, za što je okrivila dehidraciju, jer se Berlin navodno na 28°C borio s velikim toplinskim valom.

U četvrtak su kamere ponovno zabilježile njenu drhtavicu na svečanoj oproštajnoj ceremoniji za odlazak ministrice pravosuđa Katarine Barley. Merkel je zatim ponuđena čaša vode, koju je prihvatila, ali nije pila.

Uoči leta na tekući summit G20 u Japanu, glasnogovornik Merkel je rekao da je „kancelarka dobro“ i da u njezinom rasporedu nije bilo očekivanih promjena.

Drugi je dužnosnik rekao Reutersu da je prva epizoda drhtavice pripisana dehidraciji i prevelikoj količin kave na vrući dan, a druga drhtavica navodno je povezana s psihološkim stanjem.

Sjećanje na incident prošlog tjedna dovelo je do situacije danas – tako da je to bio psihološki proces“, rekao je dužnosnik. „Nema razloga za brigu.

Angela Merkel izgledala je opušteno tijekom sastanka G20 u petak, bez vidljivih znakova zdravstvenih problema.