Zbog nestašice plina i vrtoglavog rasta troškova grijanja mnogi bi Nijemci ove zime mogli imati problema da si priušte svoje račune za grijanje, izvijestio je u nedjelju njemački tabloid Bild, dodajući da je nacionalna Udruga gradova i općina predložila da se najugroženijim ljudima umjesto toga osiguraju javna mjesta za grijanje. Neki njemački gradovi već su krenuli s takvim planovima, dodaje list.

Zapadni njemački grad Ludwigshafen sprema se pretvoriti svoju Friedrich-Ebert-Halle arenu u ogromnu dvoranu za grijanje, izvijestio je Bild pozivajući se na gradonačelnicu Juttu Steinruck. Objekt koji je nekada bio domaćin sportskih događanja, izložbi i koncerata te je tijekom pandemije Covida-19 služio kao centar za cijepljenje sada će potencijalno spašavati ljude od niskih zimskih temperatura, javljaju mediji.

“Trenutno se pripremamo za sve hitne scenarije za jesen i zimu”, rekao je gradonačelnik za Bild. Ova mjera dolazi u trenutku kada Udruga gradova i općina poziva da slične prakse usvoje gradovi diljem Njemačke.

“Nitko ne može točno reći koliko će dramatičan biti razvoj događaja”, rekao je za tabloid šef udruge Gerd Landsberg, dodajući da bi trebalo razmotriti uspostavljanje “toplinskih otoka” i “toplih soba, gdje ljudi mogu boraviti, čak i tijekom vrlo hladne zime.”

Prema Bildu, Njemačka bi mogla doživjeti ne samo još jedno povećanje cijena u nadolazećoj zimi, već bi se suočila s akutnim nedostatkom opskrbe energijom u slučaju da Rusija iz bilo kojeg razloga u potpunosti prekine opskrbu plinom. Ranije ovog tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je da Moskva jamči pouzdanu opskrbu energijom za Europu.