Njemački istražitelji nastoje utvrditi je li Poljska igrala ulogu u uništavanju plinovoda Sjeverni tok prošlog rujna, tvrdi Wall Street Journal.

Dužnosnici u Berlinu navodno vjeruju da su osumnjičeni ukrajinski saboteri koristili susjednu zemlju kao operativnu bazu uoči sabotaže.

WSJ je u članku u subotu naveo da je njemački Savezni ured kriminalističke policije uspio ući u trag cijeloj ruti jahte Andromeda koja je navodno korištena u operaciji.

Ime broda pojavilo se u izvješćima koje je ranije objavilo nekoliko drugih medija.

Prema WSJ-u, njemački dužnosnici sada su utvrdili da je jahta oplovila svaku od lokacija na kojima su se kasnije dogodile eksplozije. Istražitelji su došli do zaključaka nakon što su proučavali podatke iz Andromedine radijske i navigacijske opreme, kao i satelitskih i mobilnih telefona te Gmail računa koje su koristili osumnjičenici.

Iako se vjeruje da su počinitelji bili Ukrajinci, njemačke su vlasti također uzele u obzir činjenicu da je jahta unajmljena uz pomoć putničke agencije u ukrajinskom vlasništvu sa sjedištem u Varšavi pod nazivom Feeria Lwowa, tvrdi medij.

Njemački istražitelji sumnjaju da je tvrtka paravan za ukrajinsku obavještajnu službu.

Kombi kojim su osumnjičenici stigli u njemačku luku prije nego što su se ukrcali na Andromedu također je imao poljske registarske oznake, naveo je WSJ pozivajući se na nalaze istrage.

Mediji su citirali anonimne njemačke dužnosnike koji su rekli da, međutim, nema dokaza da je poljska vlada bila umiješana u samu zavjeru.