Njemački istraživači dokazali da AstraZenecino cjepivo doista stvara krvne ugruške, a EU i dalje promiče njegovo korištenje

Njemački su znanstvenici otkrili da bi primjena cjepiva AstraZeneca mogla potencijalno proizvesti antitijela koja bi zauzvrat potaknula stvaranje krvnih ugrušaka u „rijetkim“ slučajevima iako WHO i EMA ne vide takvu „uzročnu“ vezu.

Istraživački tim iz njemačke sveučilišne bolnice Greifswald otkrio je mehanizam koji bi mogao dovesti do razvoja tromboze sinusa ili cerebralne vene kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZeneca.

Tim je primio šest uzoraka krvi ljudi koji su imali krvne ugruške nakon što su primili cjepivo. Uzorke je pružio Institut Paul Ehrlich – tijelo odgovorno za odobravanje i nadzor svih cjepiva u Njemačkoj.

Nakon analize, istraživači Greifswalda otkrili su da imunološki odgovor na cjepivo može uključivati stvaranje antitijela koja se obično stvaraju samo kada organizam treba zacijeliti ranu koagulacijom krvi, izvijestio je NDR.

Ta antitijela tada „aktiviraju“ trombocite i mogu potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka, posebice u mozgu.

Zaključke tima, koji tek trebaju biti objavljeni u znanstvenim časopisima, poslan je Njemačkom istraživačkom udruženju za trombozu i hemostazu (GTH) koje je izdalo novu smjernicu za pacijente koji primaju cjepivo.

Izjava udruge kaže da je tim iz Greifswalda pronašao „važan putomehanizam“, ali je ipak napomenuo da je takva komplikacija „specifična i vrlo rijetka“. Također je rečeno da otkriće ne isključuje situaciju u kojoj su trombozu kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece pokrenuli „drugi uzroci“.

GTH je također rekao da je zabilježio najmanje 13 slučajeva tromboze sinusa ili cerebralne vene kod onih koji su cijepljeni cjepivom AstraZeneca u Njemačkoj, uključujući 12 žena i jednog muškarca u dobi između 20 i 63. Svi pacijenti imali su slične simptome koji su vjerojatno uzrokovani „imunološki događajem“, dodaje se.

U međuvremenu je tim Greifswalda također predložio ciljani tretman za osobe koje pate od tromboze nakon cijepljenja. Ipak, a koji se može primijeniti tek nakon pojave krvnih ugrušaka i ne može se koristiti kao prevencija.

U svjetlu najnovijeg razvoja, GTH je izdao novu preporuku potičući sve one koji pate od kontinuirane glavobolje, vrtoglavice ili oštećenja vida više od tri dana nakon cijepljenja da prođu poseban pregled kako bi ublažili rizik od razvoja tromboze i pravovremeno dobili medicinsku pomoć.

Vijest je stigla kad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila vlastitu izjavu o „sigurnosti“ cjepiva AstraZeneca, rekavši da ono još uvijek ima „pozitivan profil koristi i rizika“. Globalni savjetodavni odbor UN-ove zdravstvene službe za sigurnost cjepiva pregledao je podatke iz Europe, Velike Britanije i Indije, kao i vlastitu globalnu bazu podataka i rekao da nije utvrdio „nikakav ukupni porast uvjeta zgrušavanja“ povezan s cjepivom.

WHO je također rekao da nije „sigurno“ da su „vrlo rijetki i jedinstveni trombembolični događaji“ poput tromboze cerebralnih venskih sinusa „uzrokovani cijepljenjem“.

„Uzročna veza između ovih rijetkih događaja trenutno nije utvrđena“, kaže se.

Njemački znanstvenici nisu prvi koji ukazuju na vezu između cjepiva AstraZeneca i tromboze. Ranije su slične zaključke iznijeli norveški stručnjaci. Ipak, Europska agencija za lijekove (EMA) ovog je četvrtka, nakon jednotjednog pregleda, još jednom procijenila da je cjepivo sigurno.

Iako su brojne zemlje EU obustavile korištenje AstraZenecinog cjepiva, ono se nastavilo nakon EMA-ine odluke.