Njemački kardinal: „Neki žele čim prije okončati pontifikat Pape Franje“

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Ugledni njemački kardinal Walter Kasper, inače bliski suradnik pape Franje, kazao je da mnogi žele vidjeti kraj aktualnog papinskog mandata, te da se skandali sa seksualnim zlostavljanjem među klerom koriste protiv pape.

Kasper je jedan od bliskih suradnika i savjetnika pape Franje, te je kao teolog pozvan u veljači 2014. godine da izloži kardinalskom zboru buduću praksu crkve po pitanju braka i obitelji. Tada je Kasper predložio mogućnost da se oni koji su se jednom razveli, opet mogu crkveno ženiti.

Kasper je u nekoliko navrata izjavio da protivnici pape pokušavaju iskoristiti skandale sa seksualnim zlostavljanjem protiv pape Franje, što Kasper smatra neprimjerenim.

Popularnost pape Franje znatno je opala u pojedinim zemljama, tako je u Njemačkoj ona pala za čak 20 posto u posljednjih godinu dana. Iako je dobrim dijelom to zasluga njegove javne podrške imigraciji, nije mu pomoglo niti nespretno snalaženje sa skandalima oko seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Papa Franjo ponajviše se našao na meti kritika nakon što je branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, koji je optužen za zlostavljanja, kao i prikrivanje tuđih zlostavljanja. Nakon što je Vatikan proveo istragu, Barros je udaljen s mjesta biskupa, a papa Franjo se morao javno ispričati žrtvama zlostavljanja u ime crkve, prilikom čega je spomenuo da je i sam „dio problema“.

IZVORBreitbart