Njemačka, zemlja poznata po jelima kao što su kobasice i šnicle, uskoro bi mogla primijeniti dodatni porez na meso radi suzbijanja emisija ugljika i poboljšanja dobrobiti životinja.

Početkom kolovoza Socijaldemokrati (SPD) i Zeleni predložili su povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na meso na 19%. Meso se trenutno oporezuje po sniženoj stopi od 7%, prenosi EcoWatch.

Zalažem se za ukidanje smanjenog PDV-a za meso i njegovo izdvajanje za više dobrobiti životinja“, rekao je Friedrich Ostendorf, glasnogovornik Zelenih za poljoprivrednu politiku. Poslanik SPD-a Rainer Spieging dodao je: „porez na meso, poput povećanja PDV-a na 19%, mogao bi biti napredak.

Ako to prođe, dodatna sredstva prikupljena porezom upotrijebila bi se za potporu dobrobiti životinja u zemlji. Ova mjera bi trebala potaknuti i navodne promjene u mesnoj industriji koja je posljednjih godina pod sve većim nadzorom kako postupa sa stokom.

GlasnogovornikMerkelinog CDU-a razmotrit će planove pod jednim uvjetom: dodatni porezni prihodi upotrijebit će se za podršku stočarima koji će im pomoći u restrukturiranju.

Takav porez može biti konstruktivan prijedlog“, rekao je Albert Stegemann. „Međutim, dodatni porezni prihodi trebali bi se koristiti za podršku stočarima kako bi im pomogli u restrukturiranju.

Mesna industrija smatra se jednim od najvećih proizvođača „ozloglašenog“ ugljičnog dioksida, sastavnog elementa u funkcioniranju biološkog svijeta. S tim u svezi, brojni paranoidni histeričari okomili su se na mesojede s fiks-ideajam o masovnom prelasku na veganstvu, uz već popratni niz drugih apsolutno utopijskih nerealnih i neizvedivih zamisli.