Njemački list od Kine traži isplatu 148 mlrd. € Njemačkoj uslijed štete zbog pandemije

Jedan od njemačkih listova s najvećom tiražom, prošli tjedan objavio je članak u kojem od Kine traži odštetu u iznosu od 149 milijardi eura za Njemačku zbog kineskog neuspjeha u obuzdavanju pandemije.

U članku kojeg je objavio list Bild, taj njemački medij procjenjuje da Kina duguje Njemačkoj 149 milijardi eura zbog gospodarske štete nastale uslijed mjera izrečenih zbog pandemije korona virusa.

List je pružio detaljan račun, koji uključuje 24 milijarde eura izgubljenih prihoda od turizma, 7,2 milijarde eura koje je izgubila njemačka filmska industrija, 50 milijardi za male tvrtke i 1 milijun eura na sat avioprijevoznika Lufthansa.

Bild dalje tvrdi da je korona virus uzrokovao pad 4,2% njemačkog bruto domaćeg proizvoda – što iznosi 1,784 eura izgubljenog po njemačkom državljaninu.

Kineska ambasada u Njemačkoj ljuto je odgovorila na izneseni račun, tvrdeći da novine samo „podstiču nacionalizam, predrasude, ksenofobiju i neprijateljstvo prema Kini“, navodi Taiwan News.

Glavni urednik Bild-a, Julian Reichelt, odgovorio je sljedećeg dana otvorenim pismom kineskom predsjedniku Xi Jinpingu. U njemu je istaknuo da Kina podvrgava svoje građane strogom nadzoru, ali još uvijek ne pazi na svoje životinjske tržnice (odakle se tvrdi da potječe virus), te da Kina političkim zatvorenicima nameće strogu kontrolu, a opet primjenjuje lagane sigurnosne standarde u svojim virološkim laboratorijima u Wuhanu. Također je izjavio da je Kina svjetski lider u krađi intelektualnog vlasništva.

Reichelt je nadalje napao kinesku vladu zbog toga što nije rano više govorila o opasnosti koju je virus predstavljao, posebno s obzirom na to da je Kina već nekoliko tjedana negirala da bi se virus mogao prenijeti kontaktom osobe.