Bivši medicinski tehničar koji već odslužuje doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva šestoro bolničkih pacijenata smrtonosnim dozama lijekova, ponovno će se naći na optuženičkoj klupi u listopadu 2018.

Niels Högel (41), koji je ubio veći broj pacijenata jer mu je „bilo dosadno“, na suđenje ide zbog toga što su ga tužitelji grada Oldenburg u siječnju ove godine optužili za dodatnih 97 ubojstava, prenosi Sputnik.

Högel je priznao kako je svojim pacijentima putem injekcija ubrizgavao smrtonosne doze lijekova i drugih sredstava kojima bi im prouzročio zastoj srca te druga kritična stanja. Potom bi pokušavao spasiti pacijente oživljavanjem kako bi se prikazao kao spasitelj pred bolničkim osobljem.

Kako je sam izjavio, to je činio zato što mu je bilo dosadno i osjećao je radost kada je uspio reanimirati pacijenta.

Njemačke pravne službe izjavile su kako je to „jedinstven slučaj u povijesti Njemačke.

Högle je 2015. osuđen na doživotni zatvor zbog šest ubojstava, ali je policija tijekom istrage 2017. otkrila kako je on odgovoran za još najmanje 90 smrtnih slučajeva. Pravi broj žrtava zapravo nikad neće biti poznat.

Sličan slučaj dogodio se i ove godine, kada je u ožujku policija pritvorila još jednog medicinskog tehničara, 36-godišnjeg Grzegorza Stanislawa Wolsztajna zbog sumnje da je usmrtio svog 87-godišnjeg pacijenta ubrizgavanjem inzulina.

Wolsztajn je priznao kako je od pacijenta ukrao 1210 eura i dvije debitne kartice. Policija sumnja kako je mogao biti upleten i u druge smrtne slučajeve pacijenata koji su umrli pod sličnim okolnostima.