Njemački tabloid Bild planira ukinuti stotine radnih mjesta dok ove godine smanjuje svoje regionalne operacije — i pojačava upotrebu umjetne inteligencije u pripremi za budućnost koja će biti isključivo digitalna.

Axel Springer, koji izdaje najprodavanije dnevne novine u Njemačkoj, rekao je zaposlenicima u e-poruci u utorak da će novine ukinuti šest od svojih 18 regionalnih izdanja i zatvoriti dvije trećine svojih regionalnih ureda. Tvrtka planira proizvoditi Bildove regionalne novine i upravljati svojim regionalnim izvjestiteljima iz Berlina u budućnosti.

Uloge urednika, urednika fotografija, lektora i drugih zaposlenika uključenih u produkciju tiska “više neće postojati kao danas”, rekao je izdavač u svom dopisu.

Prema njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine, bit će ukinuto oko 200 radnih mjesta. Axel Springer nije želio potvrditi točan broj otpuštanja za CNN, ali je rekao da će brojka biti “niska troznamenkasta”. Bild trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi.

Ova objava dolazi tri mjeseca nakon što je Mathias Döpfner, izvršni direktor Axel Springera, upozorio zaposlenike da su na putu “značajna” smanjenja radnih mjesta kao dio nastojanja tvrtke da postane isključivo digitalni izdavač, pri čemu AI igra važnu ulogu.

Glasnogovornik Bilda rekao je za CNN da gubitak radnih mjesta povezan s restrukturiranjem novina nema “nikakve veze s upotrebom umjetne inteligencije” i da će se tehnologija koristiti za podršku novinarima u njihovom radu.

“Korištenje umjetne inteligencije stvara više vremena i prostora za novinarsku kreativnost urednika i novinara. Gdje god AI podržava, novinar uvijek mora provjeriti i ponovno provjeriti rezultat”, dodao je glasnogovornik.

Ali u svom dopisu osoblju, Axel Springer je rekao da “počinje jasnu ofenzivu umjetne inteligencije jer nam je to također potrebno za naš prelazak samo na digitalno”, te da je “većina” poslova uključenih u proizvodnju tiskanih izdanja ranjiva.

“AI će uskoro moći u potpunosti preuzeti izgled tiskanih novina”, dodala je tvrtka.