Njemački ministar: „Embargo na ruski plin bio bi otrov za njemačko društvo“

Embargo na ruski prirodni plin ozbiljno bi utjecao na njemačko gospodarstvo, ali i na društvo, rekao je ministar rada Hubertus Heil u intervjuu za novinsku kuću Funke, objavljenom u subotu.

Trebali bismo se postupno osamostaljivati ​​od uvoza plina, ali trenutno uvođenje embarga dodatno bi zakompliciralo situaciju s rastom cijena i dovelo do gubitka radnih mjesta. Stoga ovo moramo izbjegavati”, upozorio je.

Heil je istaknuo da je tržište rada u Njemačkoj, unatoč tome što pati od posljedica pandemije Covid-19, trenutno stabilno, ali bi drastične mjere poput prekida opskrbe ruskim plinom promijenile situaciju na gore.

U slučaju trenutnog embarga na plin, međutim, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji ekonomski i socijalno“, rekao je, dodajući da bi embargo bio „otrov za njemačko društvo“.

Zajedno s drugim državama EU, Berlin radi na postupnom izbacivanju energije dobivene od Rusije, ali je vlada više puta izjavila da si zemlja to ne može priuštiti odmah, jer bi to dovelo do gospodarske i industrijske krize.

Njemačka je jako ovisna o ruskim energentima, kupujući oko 25% svoje nafte i 40% plina od Rusije. Međutim, prema sadašnjoj strategiji, Berlin planira potpuno zamijeniti ruski ugljen i naftu do kraja godine, te prijeći s ruskog plina na zamjenske dobavljače 2024. godine.