Njemački ministar energetike želi ubrzati rad na smanjenju rizika oko 5G mreže radi bržeg uvođenja u EU

Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier tvrdi da se 5G mreža „mora brzo i sigurno uvesti u sve države članice“ EU jer će omogućiti nove prilike za poduzetništvo i društvo.

Zajedničko priopćenje Europske komisije i njemačkog predsjedništva Vijećem EU navodi kako bi članice trebale ubrzati svoje aktivnosti na smanjenju rizika povezanih s uvođenjem 5G tehnologije te ublažiti rizik ovisnosti o rizičnim dobavljačima.

Sve članice navodno su pokrenule postupke revizije i jačanja sigurnosnih mjera koje se primjenjuju na 5G mrežu, navodi se u izvješću paketa EU koji sadrži mjere za ublažavanje rizika.

Pravovremeno uvođenje 5G mreže je od strateške važnosti za sve članice jer može stvoriti nove prilike za poduzeća, unaprijediti naše ključne sektore i koristiti europskim građanima,“ rekla je izvršna predsjednica Komisije Margrethe Vestager, koja je zadužena za digitalizaciju.

Naš je zajednički prioritet i odgovornost osigurati sigurnost tih mreža. Iz izvještaja je vidljivo da smo ostvarili veliki napredak, ali je pred nama još mnogo posla,“ dodala je.

Izvještaj navodi da je postignut veliki napredak po pitanju ovlasti nacionalnih regulatornih tijela za reguliranje sigurnosti 5G mreža. Tu se ubrajaju i ovlasti za reguliranje nabave mrežne opreme i usluga operatora.

Također je moguće i ograničavanje sudjelovanja dobavljača u slučaju visoke rizičnosti. Velika pažnja posvećena je i mrežnoj sigurnosti. Međutim, zabilježen je i spori pomak u vidu smanjenja ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima.

Najrizičniji dobavljač opreme je ujedno i onaj najveći – kineski Huawei, dok su mu konkurenti Ericsson i Nokia.

Njemački savezni ministar za gospodarstvo i energetiku Peter Altmaier izjavio je da se 5G mreža „mora uvesti brzo i sigurno u svim članicama“ EU.

„Sigurnost“ u ovom slučaju nije pretjerano jasno definirana, jer se može povezati s više područja. Simptomatično je ipak da se zdravlje ljudi nigdje ne spominje, ali bi se moglo protumačiti da je i ono dio cijele priče. Samim time, brojni protivnici ove mreže ponovno će dobiti temelja za svoje protivljenje.